Az új konyhabútor blogot mivel is kezdhetnénk, mint egy kis konyhabútor történelemmel.
Az idősebbek talán még emlékeznek a dédszülők és a nagyszülők jellegzetes konyhabútorára, konyhaszekrényére. A konyhai edények, eszközök, és fűszerek tárolására alkalmas bútorok funkcionálisan nem változtak. A pocok és fiókok rendszere ma is megtalálható.
Az elemes bútorok, konyhabútor elterjedése előtt, jellemzően a különálló konyhaszekrény alkalmazása volt a konyhai lakberendezés kiindulópontja. A dizájnelemek a horgolt, hímzett terítőkből, a díszes tányérokból, tálakból, és a díszes sparheltből álltak. A sparhelt és a konyhaasztal voltak a központi elemek.
A sparhelt a főzésen kívül konyha fűtését, és a meleg víz előállítását is szolgálta. A konyhaasztalnak is több funkciója volt. A konyhaasztal volt a korabeli konyhapult az étel alapanyagok előkészítéséhez, a benne elhelyezett fiók volt a nyújtófa, sodrófa, és a gyúródeszka tároló helye. De az étkezés is a konyhaasztalnál történt, ha nem volt külön étkező a lakásban.
A régi konyhákban lévő bútorok kevesebb tárolásra alkalmas térfogattal rendelkeztek a mai konyhabútorokhoz képest. Ez részben a kevesebb konyhai eszköznek, konyhai kisgépnek, és a konyha mellett elhelyezkedő kamra helyiségnek köszönhető.
Ma, már nem tudjuk elképzelni sem, hogyan működhettek régen a konyhák hűtőszekrény és mikró nélkül.
Sokan emlékezünk még azokra a nagymamák által készített finom ételekre, amelyek bizonyították a régi konyhák működőképességét.
Kommentek